Asymmetriset ja genaakkerit

ASYMMETRINEN SPINAAKKERI

Kulkee yleiskielessä nimellä asymmetrinen tai asy. Asyn etuliikki on aina pidempi kuin takaliikki. Purjeen muoto on sellainen, että syvin kohta on lähempänä etuliikkiä kuin takaliikkiä.

Spinaakkerista poiketen asyssa on purjehdittaessa kaksi kiinteää kulmaa – toppi ja etukulma. Tämä tekee purjeen käsittelystä helpompaa ja turvallisempaa. Purje on tavallaan "genoamainen" käsitellä. Skuuttaus tapahtuu säätämällä vain yhtä skuuttia kerralla toisin kuin spinaakkerissa, jossa säädetään molempia skuutteja.

Asymmetrisen keskileveydestä käytetään nimitystä AHW (Asymmetrical Half Width). AHW vaihtelee 75:stä 105:een prosenttiin purjeen alaliesman pituudesta. Keskileveyden ollessa suuri, purje on suunniteltu sellaiseksi, että se on tehokkaimmillaan myötäisillä kulmilla.

Kapeamman keskileveyden purjeet puolestaan toimivat hyvin sivutuulessa ja tiukoilla kulmilla. Asymmetrisen spinaakkerin etuliesma on aina pidempi kuin veneen keulaharus.

Käsittelyn helpottamiseksi voidaan asy varustaa joko sukalla tai niin sanotulla top down -rullalaitteella. Perhepurjehtijan on helppo jiipata niin, että ennen jiippiä purje rullataan sisään ja jiipin jälkeen uudella halssilla purje taas avataan. Sama toimii hyvin sukalla. Ennen jiippiä purje sukkaan ja sitten rauhassa uudella halssilla taas sukka ylös ja purje vetoon.

Asymmetrisissä käytettävä kangas on lähes aina nailonia. 

GENAAKKERIT

Monesti kun puhutaan genaakkerista, tarkoitetaan todellisuudessa litteää asymmetristä. Pesäero näiden purjeiden välillä tehdään etuliikin mitoituksella.

Genaakkerin etuliesma on aina keulaharuksen mittainen tai vähän lyhyempi. Jos etuliesma on pidempi, puhutaan taas asysta. Genaakkerit ovat suunnattu tiukemmille tuulikulmille – sivutuuleen ja siitä ylöspäinkin. Kokonaismuoto on selkeästi litteämpi kuin asyssa. Edelleen etuliikki on pidempi kuin takaliikki ja purjeiden puolileveys jälleen kerran kertoo paljon purjeen optimaalisesta käyttöalueesta. Puolileveydet vaihtelevat tyypillisesti 65:sta 55:een prosenttiin. Kun mennään purjeeseen, jonka puolileveys on 55 % alaliikin pituudesta, puhutaan usein code 0:sta (code zero).

Genaakkereiden materiaali on lähes aina paksuhkoa nailonia. Sen sijaan code 0:ssa voidaan käyttää niitä varten suunniteltuja laminaattikankaita, joissa kuituna käytetään polyesteriä, aramidikuituja tai hiilikuitua. Genaakkerit ja codet varustetaan usein niille soveltuvalla rullalaitteella, joka helpottaa purjeen käsittelyä huomattavasti.

KIINNOSTAAKO CODE ZERO?

Matkapurjehtijoille Code Zero -purjeet ovat  vapaampia suunnitella, koska ne eivät ole sidottuja kilpasääntöihin. Purje voidaan tehdä halutun levyiseksi ja syvyiseksi sopimaan veneen rakenteisiin ja purjehdustarpeisiin. Monille sopiva lähtökohta on 60–65 % puolileveyden purje, jossa alaliikin mitta on esimerkiksi 140–165 %.

Matkapurjeveneissä purjeiden käsittelyä helpottavat modernit rullausjärjestelmät. "Top-down"-rullat auttavat purjeen tasaista ja siistiä rullausta, mutta myös perinteiset "bottom-up"-mallit voivat toimia kapeammissä ja litteämmissä purjeissa.

Kaapelittomat (cableless) Code Zerot ja genaakkerit

Uusimmat innovaatiot, kuten kaapelittomat Code Zero -purjeet ja kaapelittomat genaakkerit mullistavat näiden käyttöä entisestään. Näissä purjeissa anti-torsion -kaapeli on korvattu mukautetuilla kuiturakenteilla, jotka paitsi vähentävät purjeen painoa, myös parantavat sen muotoa varsinkin etuosan aluella. Tämä teknologia mahdollistaa purjeen etuliikin ”työntymisen” tai "kaatumisen” eteenpäin ja ulospäin, keulastaagin tuulen puolelle.

Kaapelittomat purjeet ovat kevyempiä ja siksi ne lentävät tehokkaammin. Näitä purjeita käytetään tyypillisesti top-down -rullausjärjestelmien kanssa, ja ne alkavat yleistyä myös matkaveneissä. 

Rullattava Code Zero
Rullattava Code Zero

Suunnittelusta
Olemme määrittäneet etukäteen eri tuulialueille, kulmiin ja voimakkuuksiin parhaiten soveltuvia malleja. Yllä näet mallistoa karkeasti. Käytämme suunnittelun lähtökohtana aina hyväksi havaittuja muotteja mutta silti jokainen purje räätälöidään käyttötarkoitusta vastaavaksi niin valittujen materiaalien, leikkauksen, geometrian ja suunnitellun aerodynaamisen muodon osalta. Meiltä saat myös purjeesi kanssa parhaiten yhteen soveltuvan rullalaitteen.

Ota yhteyttä niin mietitään minkälainen asy tai genaakkeri on sinulle sopivin.


ASYMMETRISTEN PURJEIDEN PUOLILEVEYKSISTÄ

Yllä kerrotaan purjeiden puolileveyksien prosenttilukuja. Perhepurjehtijalle ne eivät aina ole relevantteja, mutta purjeentekijälle ne ovat tärkeitä. Niillä luodaan tavallaan rajat eri purjeille. Määritellään mihin tuulikulmaan saakka asymmetrinen toimii paremmin kuin genaakkeri ja päinvastoin. Purjeentekijän täytyy tietää nämä asiat, jotta hän voi auttaa asiakkaitaan valitsemaan oikein.

Perhepurjehtija käyttää purjettaan usein reilustikin ohi sen suunnitellun tuulikulman. Ei ole lainkaan poikkeuksellista, että perhepurjehtija ajelee sivutuuleen suunnitellulla genaakkerilla täysmyötäistä. Ehkäpä jopa isopurje ja genaakkeri virsikirjana. Tämä on täysin OK eikä siinä ole mitään väärää. Käytön helppous, käyttömukavuus ja sen tuoma nautinto ovat ne kaikkein tärkeimmät pointit. Purjeet ovat tehty käytettäviksi. Se, onko tuulikulma optimaalinen, ei ole relevanttia perhepurjehtijalle. Mennään omilla ehdoilla ja nautitaan purjehduksesta. Seikkailut odottavat!